Русия - САЩ/Грузия/Украйна

Страница 3 от 3 Previous  1, 2, 3

Go down

Русия и САЩ ще поделят Украинската „тръба”?

Писане  vestin on Пон Яну 12, 2009 9:39 pm

Русия и САЩ ще поделят Украинската „тръба”?

Съветникът на министър-председателя на Украйна Александър Гудыма не знае за преговорите на Русия за купуването на дялове от „Укртрансгаз”, транспортната „дъщеря” на държавния холдинг „Нафтогаз Украйна”. Това съобщава в-к Украинска правда, позовавайки се на руския вестник Ведомости. Както е известно, премиерът на Русия Владимир Путин, заяви предния ден в интервю за немския тв канал ARD, че Русия е готова да участва в приватизацията на украинската газопреносна система, „ако Украйна се реши на тази стъпка”.Според Гудыма, едва ли въпросът за приватизацията на газопреносната система на Украйна ще бъде разглеждан: дори ако правителството се реши на това, преговорите ще отнемат твърде много време. Представителят на руското правителство отказа коментар. „Газпром” пък отрича всякакви предположения по негов адрес, - пише изданието.
В същото време във вестника се отбелязва, че предния ден съветникът на украинския президент Иван Дияк е заявил пред вестника, че „Газпром” се домогва до управлението на транзитната тръба, и именно това може да обясни твърдата позиция на Москва, както и това, че на 7-и януари концернът напълно е прекратил газовия транзит през територията на Украйна към ЕС.
На свой ред, бившият заместник управител на „Газпром” Александър Рязанов е уверен: „Украйна няма да даде тръбата само на Русия”. „Само ако „Газпром” участва в управлението заедно с европейците или американците”, - смята той. Бившият мениджър на концерна напомня, че въпроса за участието на „Газпром” в управлението на газопреносната мрежа на Украйна се е повдигал по време на всички предишни газови конфликти и противопоставяния между Москва и Киев.
През 2002г. Украйна и Русия подписаха съглашение за създването на газопреносен консорциум (с равно участие на двете страни), който би трябвало да управлява газопреносната система на украинска територия; през 2003г. към тях се присъедини Германия. Но многонационалният консорциум остана да съществува само на хартия, а приватизацията на тръбата е забранена от украинското законодателство.
Същевременно на Украйна и Русия им предстои да се договорят за цената на газа за 2009г., транзитната ставка за „Газпром”, размера на дълга за 2008г. за украинската страна и за газа, изтеглен от „Нафтогаз” в периода 1-6 януари тази година. 
Русия предлага $450 за 1000 куб. м като минимална цена за януари, а за транзит, както каза Путин, е готова да плати по $ 3.4 за 1000 куб. м срещу $1.6 през 2008г., а дълга на Украйна за изминалата година е оценен на $ 614 млн. „Украйна не признава дълга, и смята, че цената от около $200 за 1000 куб.м газ е справедлива, и приема като транзитна ставка цената $2 на 100 км.”, - напомня Гудыма. „За „технологичния газ”, изтеглен от Украйна през първите дни на януари, тя е готова да плати, но по-късно”, - каза министър-председателят на Украйна Юлия Тимошенко.

http://ura-inform.com/politics/2009/01/12/gudima/


vestin

Брой мнения : 26
Registration date : 11.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

ОЛИГАРХИЧНИТЕ БОРБИ В УКРАЙНА

Писане  Working Class on Пет Мар 05, 2010 10:12 am

ОЛИГАРХИЧНИТЕ БОРБИ В УКРАЙНА


А МАЕВСКИ
секретар на ЦК на ВКПБ


И В Янукович и Ю Тимошенко изразяват интересите на конкуриращите се помежду си два клана на крупната буржоазия и всичките им обещания, че ще преборят бедността, че ще се погрижат за интересите на народа и т.н.т., не са нищо друго освен предизборни словестни фоерверги, за които те ще забравят веднага щом усетят, че са седнали в мечтаното президентско кресло.
На страната на Янукович са крупните олигархични структори, начело с тази от източните региони на Украйна, представлявана от най-богатия човек в републиката Р Ахметов ( по данни на сп. "Фокус", състоянието му за 2009 г. се оценява на 3, 68 млрд. Долара; А и С Кюеви (356,8 млн. Долара; В Хмелницки (246,8 млн. Долара); В ЛандьIк (195 млн. Долара; Б Колесников (189,7 млн.); Г Скударь (120 млн.); Н Янковский (83,8 млн.); В Горбаль (65,2 млн.) и др. В това число (по мнението на много политолози), с необходимата финансова помощ влиза и Дм Фирташ (626,7 млн). Разбира се, че за тези господа не представлява никаква трудност да подсигурят 200 млн. долара в подкрепа на кандидата си.
Не са по-малко богати и спонсорите на Ю Тимошенко, лицемерно заявяваща, че тя се бори против властта на олигарсите. А именно: К. Жеваго (969,8 млн. Долара - в списъка на най-богатите хора на Украйна на сп. "Фокус"); В Гайдук (704,3 млн.); С Тарута (673,8 млн.); Т Васадзе (290,7 млн.); С и А Буряки (194,9 млн.) и др. Съюзник на Ю Тимошенко е бившият глава на администрацията на Кучма- В Медведчук (120,6 млн.). Независимо от възникналите противоречия, много от експертите са на мнение, че определена финансова подкрепа и оказва И Коломойский (2 млрд. 294 млн. Долара). Така че госпожа Тимошенко, също като нейния конкурент, не е притеснена за средства.
От тази гледна точка те не се явяват представители на трудовият народ, а ще работят за укрепване властта на крупния капитал.


НО ЗА ВТОРИЯ ТУР ПОЛОЖЕНИЕТО ЗАПОЧНА ДА СЕ ПРОМЕНЯ
Още в края на първият тур на изборите осем от т.н. национално-демократични сили, като: НародньI Рух на Украйна начело с Б Тарасюк; "Народная Самооборона" на Ю Луценко; Христианско-демократический Союз на В Стретович и други подобни десни и крайно десни партии, се изказаха в подкрепа на президентските избори за "единния кандидат от демократичните сили Юлия Тимошенко". Трудещите се в Украйна прекрасно разбират, че под маската на такива демократи се крият идейните наследници на бандеровци - слуги на немските фашисти, предатели, врагове и палачи на украинския народ. Разбира се, че Ю Тимошенко е подкрепена и от избирателите на В Ющенко (независимо от противоречията между тях). Подкрепят я и О Тягнибок, А Яценюк и А Гриценко. Известно е, че избирателите на О Тягнибок са хора, борещи се за установяване в Украйна на фашистки ред. Разбира се, че задачата на всички истински патриоти в Украйна е-да не се допусне властта да не остане в тези оранжево-бандеровси сили, които сменят само ръководителя си - вместо Ющенко - Тимошенко.
Нещо повече, в разгара на президентската избирателна кампания Ю Тимошенко увеличи пенсията на Юрий Шухевич, син на Роман Шухевич, офицер от абвера, командващ националистическата бандеровска УПА, създадена и възпитана от фашистите. С този жест Ю Тимошенко демонстрира, че тя ще продължи (може би не в такава откровенна форма) да провежда същата националистична и пробандеровска политика на В Ющенко.
Затова, ние призовахме всички честни хора на Украйна да вземат участие в изборите на 7 февруари и да гласуват против Ю Тимошенко.
Разбира се, че гласувайки против Ю Тимошенко означава, че сме принудени да гласуваме за Янукович-представител на крупния грабителски капитал. Но в крайна сметка, с откритата националистическа пробандеровска политика на Украйна ще бъде свършено. Няма да има такива противопоставяния и стълкновения на трудещите се от западните и источните региони, католици и православни, вярващи и атеисти.
(Разбира се, когато крупния капитал види, че неговата власт е сериозно заплашена, той ще направи всичко, в т.ч. ще привлече и бандеровците на своя страна за потушаване на борбата на работническата класа. Но да се направи това от представителите на клана на Янукович ще бъде много по-сложно. Тимошенко се е срастнала с тези сили, те са нейните естествени съюзници).
И работническата класа, трудещите се от всички региони на Украйна ще могат тогава да обединят усилията си и да се вдигнат на решителна борба за унищожаване властта на капитала и за възстановяване на своята работническо-селска Съветска власт, за възстановяването на социализма и възраждането на СССР.

http://www.archivek-p.org/s-5.html
avatar
Working Class

Брой мнения : 96
Registration date : 13.09.2009
Age : 25
Местожителство : Народна Република България

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Парад с натовците не бива да се допусне в никакъв случай

Писане  Working Class on Пон Мар 29, 2010 12:33 pm

Парад с натовците не бива да се допусне в никакъв случайВ деня на отбелязването на 65-та годишнина от Великата Победа на съветския народ над хитлеристка Германия по паважа на Червения площад заедно с нашите военнослужещи в тържествен парад ще преминат английски, френски и американски военни части. В свещения за нас ден в столицата на нашата Родина ще маршируват войници от военния блок НАТО, който е главният военен противник на съвременна Русия. Днес именно блокът НАТО се явява последователен проводник на агресивната и завоевателна политика на нацистка Германия. Преди седем години в тези мартенски дни САЩ и НАТО започнаха кървава агресия против Ирак, окупацията на когото продължава и до днес. Преди единадесет години, за първи път след края Втората световна война, държавите членки на НАТО в течение на 78 дни бомбардираха Югославия — една суверенна държава в центъра на Европа. Като окупатори пристигнаха войниците от НАТО и на афганистанска земя. Все по — близо се приближава блокът към границите на Русия и разгръщането на американската ПРО в Европа съвсем не свидетелства, че е с мирни намерения.

ДА се предостави правдива информация:

На 19 март първият заместник Председател на ЦК на КПРФ, заместник председателят на Държавната дума Иван Мелников направи заявление по повод на недопустимостта на участието на действащи военни сили на САЩ, Великобритания и Франция в парада на 9 май на Червения площад и обеща да изпрати писмо до министерството на отбраната.

«Както обещах в петък, аз отправих към министъра на отбраната на Русия Анатолий Сердюков писмо с молба да бъде предоставена подробна и вярна информация за плановете на 9 май, както и да се информира населението. Само за тези два почивни дни към мен бяха отправени много отзиви с поддръжка на нашата позиция, включително до предложения за акция на протест против участието на натовските военни на парада. Тази тема звучи във всички региони, на всяка среща. Гражданите са настроени за провеждане на традиционния парад, много с желание поставят въпроса за поканване на военните сили от страните на ОНД, бившите съюзни републики на СССР, но не и НАТО. Днес на заседанието на Президиума на ЦК на КПРФ ние ще разгледаме и приемем заявление по повод на участието на действащи чуждестранни военни на парада на Червения площад».

Пресслужба на ЦК на КПРФ

http://www.bas-bg.org/new/parad_natovci.html
avatar
Working Class

Брой мнения : 96
Registration date : 13.09.2009
Age : 25
Местожителство : Народна Република България

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Русия - САЩ/Грузия/Украйна

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 3 от 3 Previous  1, 2, 3

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите