Положението на работниците

Страница 2 от 2 Previous  1, 2

Go down

Re: Положението на работниците

Писане  remsist on Сря Окт 08, 2008 10:32 pm

Константин Тренчев: Нов закон на управляващите легализира робството
Синдикатите се вдигат на стачка, ако депутатите приемат текстовете

[07-10-2008] от Марина Христова
Синдикалните членове на КТ „Подкрепа” са готови да стигнат дори до национална стачка, ако влезе в сила проектозакон за преотстъпване на работници. Проектът е предложен от трима депутати - Петър Мръцков (БСП), Христина Велчева (НДСВ) и Ердоан Ахмедов (ДПС), а социалното министерство им адвокатства, обясни президентът на „Подкрепа” Константин Тренчев. Проектът е извратена разновидност на командировката, пък смята вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. Според документа работодатели ще могат да преотстъпват работници, с които имат подписани трудови договори на други работодатели.
В предложението изобщо не се споменава кой ще плаща здравните и социални осигуровки на преотстъпеното лице, дали то има право да стачкува и дори дали може да откаже да отиде в посочената фирма. Това е почти равносилно на размяна на роби, смятат синдикалистите.
Затова те настояват подобно преотстъпване да се записва в допълнително споразумение към трудовия договор и да има ясни правила. Трябва още фирмата, която приема преотстъпения работник, да му осигури еднакви условия и заплащане като на постоянните си служители. Синдикалистите са и против използването на термини в проекта като „работодател - доставчик”, „работодател - ползвател” и „предоставяне на работник”. Това приравнява хората до стока, която се прехвърля между собствениците на фирми и предприятия, коментираха синдикалистите. Те предупредиха, че тежката световна финансова криза ще стигне и до България и ще предизвика съществен трус. Кризата ще доведе до фалити, инфлация и висока безработица, предупредиха от „Подкрепа”.
Според тях в момента около 89 % от доходите на домакинствата отиват за плащане на вноски по кредити и за режийни разходи. Заплатите у нас пък са 16,7 % от средно европейските, а имаме цени, които са около 56 % от тези в останалите държави в общността.
По данни на синдикатите инфлацията у нас през последната година е над 16 %, а цените на хранителните стоки са скочили с около 27 %. От своя страна увеличението на газа от 1 октомври тази година ще повлече след себе си инфлация около 20 %. Повишаването на цената на парното през зимния период ще добави още 13 % към инфлацията и така тя ще стане общо 33 %.
Другият основен проблем в момента според синдикалистите е и цената на природния газ, и тайния договор между българското правителство и «Булгаргаз». Никой не знае какво е записано в договора, но ние трябва да плащаме, обясни Тренчев. Според него никой не знае колко точно е транзитната такса, която България получава от пътя на природния газ през нашата страна. Преди това беше 3 % от количеството газ, който не знаехме къде отива, а сега се превеждат пари. Къде отиват тези пари, кой ги харчи, дори не знаем колко са, обясни Тренчев. Друг е въпросът защо България плаща 415 евро на 1000 куб. м. газ, а Гърция например едва 220 евро за същото количество, негодуваха синдикалистите.

http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=Mjc2Nzs0OQ==
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  Den on Сря Ное 26, 2008 8:35 am

До 20% са предвидените съкращения на работници в пристанище Лом след новогодишните празници

26 ноември 2008 | 08:16 | Агенция "Фокус"Лом. С 50 % отчитаме спад на работния процес на пристанище Лом, заяви пред радио “Фокус”- Видин Борислав Михов, управител на порта. Той посочи, че всички металургични предприятия са намалили наполовина доставките си на товари. Обработката на товари за "Стомана - Перник" са ограничени до 50%, не пристигат товари и от "Кремиковци". Борислав Михов заяви, че вече е подадена жалба в Административния съд срещу металургичния комбинат "Кремиковци", заради неизплатени дългове в особено високи размери към пристанище Лом. По думите на управителя до две седмици се очаква решение от съдебната власт. Според Михов финансовата криза вече много осезаемо се усеща в тези отрасли. След новогодишните празници се предвижда до 20% съкращения на персонала на пристанището, което е отражение на финансовата криза и стагнацията в големите предприятия, доставчици на товари на пристанището. „Намалява товаро-обработката, чувствително намаляват и приходите, а разходите са същите, дори по-високи”, заяви Михов. В пристанището е извършена подготвителната работа за зимния сезон - вече са закупени необходимото количество пясък и сол за поддръжка. Ниското ниво на река Дунав създава известни затруднения на работния процес, но най-големите трудности са на праговете около Свищов.

http://www.focus-news.net/?id=n1084826

Den

Брой мнения : 124
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  remsist on Съб Дек 06, 2008 9:15 pm

Пловдивските пощи в стачна готовност: http://www.ekipnews.com/?v=2752
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  Stargate on Съб Дек 13, 2008 10:09 pm

avatar
Stargate

Брой мнения : 199
Registration date : 06.08.2008
Age : 100
Местожителство : Умирай трудно

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com/

Върнете се в началото Go down

Чорапен бос завлече БГ работници с половин млн. и офейка в Италия

Писане  remsist on Сря Мар 04, 2009 2:43 pm

Чорапен бос завлече БГ работници с половин млн. и офейка в Италия Evil or Very Mad

04.03.2009

Италиански бизнесмен съкрати работниците си в Сливен, остави ги без заплати и избяга в страната си.

Над 30 души от фирма "Редоро” не са получавали заплати от декември миналата година и не са осигурявани от работодателя си през последните месеци.

"Общата сума, която италианецът Роберто Дедоро дължи на работниците и доставчиците, е около 500 хил. лв.”, заяви адвокатът на потърпевшите Сиво Сивов.

Той ще предяви иск срещу бизнесмена и ще потърси съдействие от нашето Външно министерство и посолството на Италия Дедоро да бъде върнат в България и обезщетенията на работниците да бъдат изплатени.

Не са уредени и заповедите за съкращаване на работниците, както и трудовите им книжки. Заради това те не могат да се запишат на трудовата борса за обезщетение.

Сред потърпевшите има жена, която ще се пенсионира през април и не може да уреди документите си.

Италианецът имал бизнес в България от няколко години.

Фирмата е имала чорапен и шивашки цех в електровакуумния завод в Сливен.

Според потърпевшите работници допреди няколко месеца шефът им бил коректен с тях, плащал им навреме и ги осигурявал на минимална работна заплата.

Те споделили с адвоката си, че цялата продукция от Сливен била изпращана на сестрата на Дедоро в Италия и парите били превеждани по нейна банкова сметка. Неговите сметки в България били празни.

Преди да забегне, италианецът предупредил работниците си, че няма да плаща на хората, които заведат дело срещу него.

Dnes.bg установи, че телефонният номер, посочен за връзка с фирма "Редоро”, е закрит от БТК.

http://www.dnes.bg/article.php?id=66899
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Масови съкращения в Рудозем

Писане  remsist on Сря Апр 22, 2009 9:56 pm

Масови съкращения в Рудозем
Масови съкращения на близо 200 работници започва фирма „Рудметал" в Рудозем. Преди пет месеца, заради срива в цените на металите, рудник „Димов дол" спря работа, а миньорите бяха пуснати в неплатен отпуск. Надеждите, че нещата ще се подобрят или държавата ще помогне, не се оправдаха и съкращенията са неизбежни.

Сергей Русков е един от съкратените миньори. През последните пет месеца, когато е бил в неплатен отпуск, семейството му е оцелявало с парите от майчинството на съпругата му и помощта на родителите.

Диана Миткова: "Сега е много трудно, щот дето се вика и ей това малкото слънчице, и то има нужда от всичко - от храна, от дрехи, от памперси, от всичко. И как да му обясниш примерно, че няма пари да му купиш примерно близалка."
- Какво ще правите оттук нататък?
Сергей Русков: "Не знам. Ще търсим някъде работа. Ако се наложи ще се махаме от тоя край. Просто няма друга алтернатива тука."

За масовите съкращения работодателят е уведомил Бюрото по труда. От утре за работниците започва да тече едномесечното предизвестие, а реалните съкращения ще бъдат в първия работен ден на май. На среща днес ръководството на фирмата запозна миньорите с вариантите за обезщетения.

Митко Младенов - изпълнителен директор на Рудметал: "Реално един миньор всички обезщетения, които може да получи в този вариант са в размер на чисто около 750 лева, подземните работници ще получат обезщетение някъде към 400-500 лева."

Замфир Терзянов: "Докъде да ни стигнат, то сме я втасали, борчове, задължения. Има хора със заеми по банките ги издирват..."

И сега Рудозем е сред общините с най-висок процент безработица в страната. Масовите съкращения на близо 200 миньори от „Рудметал" си е направо катастрофа за малкия град, където рудодобивът е основен поминък.

http://bnt.bg/bg/news/view/6548/masovi_sykrashtenija_v_rudozem
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Трагедията на едно работническо семейство

Писане  remsist on Съб Май 09, 2009 7:53 pm

http://www.vbox7.com/play:75d83f2b Смазваща действителност: Една жена срещу ГОРУБСО - Мадан
От: Екип на Dnes.bg
info@dnes.bg
31.03.2009 14:18 97


Вече 2 години млада жена се бори сама срещу миннодобивния гигант ГОРУБСО.

До днес тя и 7-годишният й син не са получили и стотинка от полагащото им се обезщетение за смъртта на съпруга й, който бил затиснат от 2,5-тонен скален отломък в една от мините.

Причината: не бил застрахован.

Два дни след нелепата му смърт шефовете на мината се опитали да го застраховат със задна дата в ДЗИ, но не успели.

Едва преди дни жената спечели делото на първа инстанция за обезщетение от около 100 хил. лева.

До днес тя живее в чужд град с доход от 150 лв.

Разказва още как бившият вече шеф на предприятието й пращал SMS-и, в които й пишел, че ако иска да си получи парите, трябва да му отвори вратата през нощта, а той щял да й помогне да не се чувства самотна... http://www.dnes.bg/article.php?cat=150&id=68634
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  remsist on Съб Юни 13, 2009 1:51 pm

Нови 153 работници съкращава „Идеал стандарт - Видима”13.06.2009, 12:34 (обновена 13.06.2009, 12:40)
news.bg
Коментари (3) Севлиевската фирма „Идеал стандарт - Видима" ще освободи още 153 работници заради намаления обем на производството, съобщи БНР.

Предвижда се 40 работни места да бъдат съкратени през месеците юли и август, а останалите - до ноември. Така броят на освободените работници през тази година ще достигне 600.

Към момента 662 работници във фирмата работят на намалено работно време за заплата от 120 лв.


http://news.ibox.bg/news/id_848281933
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Работодател потроши от бой работник Враца

Писане  remsist on Съб Юни 20, 2009 12:32 pm

Работодател потроши от бой работник Враца

виж видео: http://vbox7.com/play:dae6e24d

петък, 19 юни 2009, 10:37

Собственик на мебелна фирма във Враца преби от бой свой подчинен - 59-годишен охранител, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Враца.
Две счупени ръце и фрактура на главата получил работника, вместо заплатата си. той е настанен в хирургично отделение при МБАЛ "Христо Ботев” - Враца.
59-годишният Антон Павлов от Враца разказа, че работодателят му го нападнал с тояга и го пребил. В основата на побоя е отмъщение, предаде БНТ. По думите на Павлов собственикът на частната фирма го пребил, защото се оплакал в Инспекцията по труда, че от 4 месеца не е получавал заплата и не са му внасяни осигуровки.
Антон Павлов работи като охранител в частната мебелна фирма „Тошев М" във Враца повече от година. В сряда той отишъл на работа, където бил посрещнат от разярения собственик, който неочаквано се нахвърлил върху него и започнал да го удря безразборно с тояга. След побоя Антон бил захвърлен и дълго лежал в безпомощно състояние. Открили го случайни хора, които извикали Бърза помощ и полицията.
От Инспекцията по труда във Враца потвърдиха, че работникът е подал жалба при тях за неизплатените му заплати. В полицията е образувано дознание.

препратка: http://dnes.dir.bg/2009/06/19/news4636882.html
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  remsist on Сря Юли 08, 2009 7:55 pm

В Русенската корабостроителница – грубо нарушаване на трудови права


След като работниците от „Корабостроителница-Русе” ЕАД и „Rousse Shipyard JSC” - собственост на немската “Beteiligungsgeselschaft GmbH” потърсиха своите права мениджърският екип на дружеството прекратява трудовите правоотношения на работещ персонал на основание намаляване обема на работа. Ръководствата на КНСБ и СО на КНСБ в предприятието заявяват, че това е разчистване на сметки с хора, които са изразили своята гражданска позиция чрез медиите по време на протестите.
В Русенската корабостроителница работят и група виетнамски граждани, поради липса на персонал. След като е налице липса на персонал и предприятието изпитва такава необходимост, стои въпросът на лице ли е изобщо намаляване обема на работа като правно основание за прекратяване на трудовите правоотношения на работници?! Работодателят не е изпълнил законовото задължение да информира представителите на работниците и служителите и самите работници и служители за наличието на свободни работни места в предприятието, както и за икономическото и финансовото състояние на предприятието, което в крайна сметка е довело „до намаляване обема на работа”, с което не е спазена и процедура по чл. 130, ал. 4 от Кодекса на труда (КТ).
Освен това, преди започване на уволненията мениджърският екип и собственикът на предприятието е трябвало да извършат задължителен подбор по чл. 329 от КТ за длъжностите със сходен характер и функции и изисквания за квалификации, които заемат българските и виетнамските работници и служители.
СО на КНСБ сигнализира с нарочно писмо мениджърския екип и собственика на предприятието. Ръководството на КНСБ и СО на КНСБ настояват мениджърският екип да спре веднага незаконосъобразните уволнения. На колектива на предприятието не са изплатени заплати и осигуровки за месец арил, с което се нарушават правата на работещите съгласно Европейската социална харта /Ревизирана/. Тя гласи, че работодателите и държавата са длъжни да осигурят нормален и достоен живот на работниците и гражданите си. Недопустимо е да се изхвърлят работници на улицата, без да са им изплатени заплати и осигуровки, при положение, че същите тези граждани имат задължения към банки, трябва да покриват разходи за ток, вода, парно и др, с което се поставя на сериозен риск тяхното физическо оцеляване.
Ръководството на КНСБ сигнализира Главна инспекция по труда за случая и заявява, че ако не се спазват законите, ще бъдат организирани синдикални и граждански акции в защита на трудовите и човешки права на работещите в Русенската корабостроителница.

http://84.242.167.9/knsb/index.php?option=com_content&task=view&id=893&Itemid=1
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  remsist on Вто Авг 18, 2009 11:41 pm

103 трудови злополуки в миннодобивния отрасъл през първите 7 месеца на годината

18 август 2009 17:36


София /КРОСС/ 103 случая на трудови злополуки в миннодобивния отрасъл са станали през първите седем месеца на годината. Три от тях са смъртни, а един е довел до инвалидност. Данните бяха съобщени от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов на празника на миньора.

http://www.cross-bg.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1068033&catid=88&Itemid=24

Миньорите от Бобов дол посрещат професионалния си празник без работа

http://vbox7.com/play:f8c33fcd

18.08.2009 / 19:10

В края на миналата година те обявиха стачка и се заканиха да посрещнат 2009 г. под земята

http://vbox7.com/play:7756edd2

Без работа в момента са част от работниците на рудник "Миньор", в Бобов дол. Много от тях са в неплатен отпуск от началото на месеца. Още в края на миналата година в миньорското градче стачкуваха, заради неизплатени заплати.

Повечето от хората в Бобов дол се страхуват да говорят за ниското и нередовно изплащане на заплатите, както и за условията, в които работят и живеят:

"Тук не е София, тук е Бобов дол и е така, познават ни хората, отиваш, взимаш на вересия и оправяш след това, когато имаш пари си оправяш нещата и така. Целият град е на вересия и тука и там. Работиш и нямаш пари и то работиш най-тежката работа".

"Всичките са в неплатен отпуск, няма пари, не дават, хората работят без пари, има хора от четири месеца не могат да си вземат заплатите", обяснява Валентин Славов.

Една част от обещаните в края на миналата година пари вече са изплатени, но на порции, от по 50-60 лева.

"Плащат ги, но ги плащат разпокъсано. Гладен влизаш, гладен излизаш. Някой път се случи и това, да влезеш гладен и да си излезеш. Като нямаш пари, знаете какво е днеска", казва Стоян Станчев.

В края на миналата година миньорите обявиха стачка и дори се заканиха да посрещнат 2009 година под земята. А днес, професионалния си празник, посрещат с нередовни заплати, тежки условия на труд, без работно облекло и полагащите им се купони за храна.

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=137781
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  remsist on Сря Авг 26, 2009 11:02 pm

Строителят на магистрала "Люлин" не плаща изрядно

Регионалната структура на КНСБ в Перник направи проверка на турската фирма "Мапа-Ченгиз", която строи магистрала "Люлин" и откри сериозни нарушения на трудовото законодателство, съобщиха вчера от синдиката. Хората на синдикалния лидер Желязко Христов установили, че работниците са принуждавани да работят "доброволно" и през почивните дни, без това да се оформя в документ. При отказ те не получават пълния размер на договорената заплата. Синдикатите установили и че не са създадени условия за труд и почивка съгласно Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Открити са и нарушения на техническите изисквания, които ще бъдат предоставени на МРРБ и на пътната агенция.

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4090&sectionid=3&id=0000603
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  remsist on Пон Сеп 14, 2009 5:35 pm

Над половин милион са нелегално заетите с надомна работа в България

http://www.vbox7.com/play:5cbe71ee

Трудещите се у дома са предимно хора между 40 и 60 години, като броят на жените и мъжете е приблизително равен. Сред най-разпространените занимания са шивачество, плетачество, дърборезба, бродерия.
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  remsist on Нед Сеп 27, 2009 12:24 am

Железничари готвят протест

http://www.vbox7.com/play:81aa8bb2

26.09.2009 / 12:00

Под заплахата от протести на железничари, държавата и синдикатите се разбраха за начин, по който да се изплатят заплатите в системата на БДЖ и Националната компания Железопътна инфраструктура. На преговорите между синдикалните организации и Министерството на транспорта е договорена рамката до края на годината. Към момента са изплатени юлските заплати на железничарите, съобщиха за "По света и у нас" от Министерството на транспорта. Железничарите обаче поставят и проблема със съкращенията.

Последният си аванс железничарите взели в началото на август. Заплати не са получавали за юли, август и септември.

Марин Коруджуков, председател на Основна синдикална организация - секция “Сигнализация и телекомуникации” Горна Оряховица:
– С това нередовно плащане хората започват вече да изнемогват! Представете си двамата души да работят в едно семейство в железницата – какво правим тогава?! Ние сме железничарски град, много от предприятията затвориха, единствено основния доход е от железницата!

Служителите на БДЖ твърдят, че ако по малките гари бъде съкратен дори един работник, влаковете трябва да спрат. Другият начин е да бъдат затворени гари, което вече е против интересите на пътуващите.

Дечко Гърков, председател на Регионалния съвет към синдиката на железничарите в България:
– Търпението преля всякакви граници. Основното, което също буди недоумение при нас е, че съкращаването на хора води до риск за безопасността на движението на влаковете.

От железничарския синдикат са категорични, че наистина има нужда от съкращения, но хората, които трябва да бъдат освободени, не са на гарите, а в големите административни сгради.

http://bnt.bg/bg/news/view/14963/jeleznichari_gotvjat_protest
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  remsist on Пет Окт 09, 2009 8:53 pm

Над 27 % от работните места у нас не отговарят на изискванията за безопасност:

http://www.vbox7.com/play:8d0f1175

Колко точно над 27 - 28 или 82%, не се казва
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  SovietScience on Пет Окт 09, 2009 9:25 pm

Грозната истина за света и ниското положение на жената при капитализма... http://vbox7.com/play:e9379221
avatar
SovietScience

Брой мнения : 49
Registration date : 24.09.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  remsist on Пет Окт 23, 2009 7:59 pm

914 загинали при трудови злополуки за 7 г. у нас

Наемат все по-неквалифицирани строители
23 октомври 2009 / News.dir.bg
Трудовите злополуки заради нискоквалифицираната работна ръка в строителството в близко бъдеще ще се увеличат.
Това каза изпълнителният директор на Главна инспекция по труда Румяна Михайлова, която коментира станала в Русе трудова злополука в обект, на който се извършват строително-ремонтни работи, предаде „Фокус”.
"Финансово-икономическите проблеми в страната направиха така, че голяма част от работодателите си освободиха работниците. Сега, когато имат възможността да продължат работата по извършваната от тях строителна дейност, работодателите не винаги могат да си върнат работниците и започват да ги събират от където могат”, коментира Михайлова. По думите й това се дължи и на факта, че работодателите не могат да им платят толкова, колкото са им плащали преди и наемат по-ниско платени работници.
17-годишно момиче губи част от пръстите на ръката си още през първия час от започване на работа през ваканцията. Ръката е премазана в машината на фурната, където госпожицата решава да припечели нещо за джобни пари. Осемнадесетгодишен стажант - механик, загива 4 дни, след като е обхванат от пламъци, докато помага на началника си да изхвърлят в резервоар за отпадъци смес от бензин и нафта, когато бензинът експлодирал. Това са само два от примерите, с които организаторите на конференция стреснаха присъстващия социален министър Тотю Младенов, шефката на ГИТ Румяна Михайлова, представители на синдикати и работодателски организации, предаде КРОСС. Според единната Европейска статистика, която уви важи и за България, процентът на злополуки при младите хора на възраст 18-24 години, е с 50 процента по-висок отколкото за останалите възрастови групи работници.
За периода от 2000 г. до 2007 г. броят на трудовите злополуки довели до смърт е 914, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. По данни на информационната система на НСИ се отчита устойчива тенденция за намаляване за анализирания период на броя на трудовите злополуки с около 44,4 на сто, посочи министърът по време на национална конференция за "Здравословни работни места.
Оценка на риска на работното място", предаде БТА. За същия период от 7 години има регистрирани близо 33 000 трудови злополуки, довели до временна нетрудоспособност.
Главна инспекция на труда е констатирала, че над 87 от предприятията изпълняват основните изисквания по Закона за безопасни условия на труд, каза още министърът. Той изтъкна, че сред новите предизвикателства, които възникват в процеса на труда са икономическите, социалните и финансовите промени, големия брой малки и средни предприятия, в които често липсват необходимите познания за безопасен труд, както и неефективните системи за мониторинг и оценка на риска в предприятията. Българското правителство има за приоритет осигуряването на такава работна среда, която да стимулира хората и да осигури личната им удовлетвореност от изкършването на работата, подчерта Младенов, цитиран от БГНЕС.
Председателят на БТПП Цветан Симеонов препоръча да има по-стриктен ред в работата с болничните, защото често пъти се открива, че те не са издадени по нормалния ред. Друго предложение на бизнеса е да се разработи с подкрепата на социалното министерство софтуер за електронно здравно досие на национално равнище, който да е достъпен от всички.

http://dnes.dir.bg/2009/10/23/news5267792.html
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  remsist on Пет Ное 06, 2009 7:39 pm

Социално напрежение в "Терем"

http://www.vbox7.com/play:c5cc744c

Социално напрежение се породи във военните дружества "Терем". Синдикатите обвиняват ръководството на холдинга в липса на социален диалог.

Най-бързо ескалацията на недоволството се усети в завод "Хан Крум" в Търговище. Очаква се там да бъдат съкратени повече от 200 души.

Според синдикатите сегашното ръководство на холдинга управлява некомпетентно и безоотговорно с цел съсипване на предприятията.

Директорът на дружеството в Търговище предложил през ноември и декември работниците да преминат на 4-часов работен ден.

"Предложи ни господин Радев вчера и една покана за преминаване по чл. 130 А от КТ, което значи масово уволнение. Направил един разчет,че трябва да уволни през м. декември и януари 200 човека, което представлява 40 % от състава на "Терем Хан Крум" Търговище", заяви Витан Вълчев, КТ "Подкрепа" в "Терем" Търговище.

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=144565
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  remsist on Вто Ное 24, 2009 12:45 am

Шивачки стоят 5 месеца без пари, шефът им избягал

http://vbox7.com/play:10aa412d

23 ноември 2009 / News.dir.bg
Служители в шивашка фирма в Сандански повече от 5 месеца не са получавали заплатите си. Собственикът на предприятието фалирал и избягал в Гърция, като оставил персонала си без работа, съобщи bTV.
Шивачките се оплакват, че не могат да се регистрират на трудовата борса, защото първо трябва да им бъдат изплатени дължимите заплати, както е по закон.
През юли тази година жените разбират, че излизат в неплатен отпуск, тъй като предприятието, в което работят ще се мести в съседно до Сандански село.
Вместо това собственикът на шивашката фирма се укрива в Гърция и оставя персонала си без работа и пари.
Заради неизплатените заплати повече от 5 месеца шивачките търпят финансови затруднения. За да получат изработените пари, шивачките се обръщат към консула ни в Солун. Оттам ги съветват да сезират Икономическа полиция, за да бъде открит собственикът на предприятието.
Засега резултат няма. Шивачките са категорични, че няма да се откажат и ще продължат да търсят правата си- този път с писмо до премиера Бойко Борисов.

http://dnes.dir.bg/2009/11/23/news5421841.html

Шивачки от Сандански останали без заплати

23.11.2009 / 12:16

Собственикът на предприятието фалирал и избягал в Гърция

Гледай видео материал затвори Шивачки от Сандански останали без заплати

Служители в шивашка фирма в Сандански повече от 5 месеца не са получавали заплатите си. Собственикът на предприятието фалирал и избягал в Гърция, като оставил персонала си без работа. Шивачките се оплакват, че не могат да се регистрират на трудовата борса, защото първо трябва да им бъдат изплатени дължимите заплати, както е по закон.

През юли тази година шивачките разбират, че излизат в неплатен отпуск, тъй като предприятието в което работят ще се мести в съседно до Сандански село. Вместо това собственикът на шивашката фирма се укрива в Гърция и оставя персонала си без работа и пари. Заради неизплатените заплати повече от 5 месеца шивачките търпят финансови затруднения.

За да получат изработените пари, шивачките се обръщат към консула ни в Солун. От там ги съветват да сезират Икономическа полиция, за да бъде открит собственикът на предприятието. За сега резултат няма. Шивачките са категорични, че няма да се откажат и ще продължат да търсят правата си- този път с писмо до премиера Бойко Борисов.

Шивачки от Сандански останали без заплати
23.11.2009 / 12:16

Собственикът на предприятието фалирал и избягал в Гърция

Гледай видео материал затвори Шивачки от Сандански останали без заплати

Служители в шивашка фирма в Сандански повече от 5 месеца не са получавали заплатите си. Собственикът на предприятието фалирал и избягал в Гърция, като оставил персонала си без работа. Шивачките се оплакват, че не могат да се регистрират на трудовата борса, защото първо трябва да им бъдат изплатени дължимите заплати, както е по закон.

През юли тази година шивачките разбират, че излизат в неплатен отпуск, тъй като предприятието в което работят ще се мести в съседно до Сандански село. Вместо това собственикът на шивашката фирма се укрива в Гърция и оставя персонала си без работа и пари. Заради неизплатените заплати повече от 5 месеца шивачките търпят финансови затруднения.

За да получат изработените пари, шивачките се обръщат към консула ни в Солун. От там ги съветват да сезират Икономическа полиция, за да бъде открит собственикът на предприятието. За сега резултат няма. Шивачките са категорични, че няма да се откажат и ще продължат да търсят правата си- този път с писмо до премиера Бойко Борисов.
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  remsist on Пон Ное 30, 2009 9:13 pm

1/3 от българите ходят болни на работа от страх

27 ноември 2009 / News.dir.bg

Над една трета от българите ходят на работа болни от страх да не загубят работното си място.
Това показват резултатите от онлайн проучване, проведено в периода между 1-ви и 25-ти октомври сред посетителите на сайта за работа и онлайн подбор на персонал BestJobs.bg, съобщи БЛИЦ.
Във време, в което все по-често се говори за нарастващата безработица, на много служители им се налага да правят избор, който преди година беше немислим, а именно - избор между собственото им здраве и присъствието на работното място. На въпроса "налагало ли ви се е да ходите болни на работа", 48% от анкетираните са отговорили, че имат прекалено много работа, за да отсъстват.
34% не биха рискували да загубят работата си заради болест в тази криза.
Едва 5% са заявили, че не им се е налагало да ходят на работа, когато не са добре, защото могат да работят от вкъщи, ако се налага.
13% са категорични, че си взимат болнични, за да се оправят.

http://dnes.dir.bg/2009/11/27/news5448379.html
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  partizanin on Вто Дек 08, 2009 7:22 am

Работник е загинал при трудова злополука на строежа на МОЛ Сердика център на бул."Ситняково" в столицата, предаде агенция "Фокус"

Загиналият мъж е 35-годишен и е паднал от близо 30 метра. Според непотвърдена информация той е от Истанбул и се казва Рафет. Работникът бил стъклар и поставял стъклена фасада от външната страна на строежа.

По данни на работници, изпълнението е предоставено на турската фирма "Нова тек". На строежа работят около 1300 души към турската фирма. Колегите на починалия, също турски граждани, не говорят български и се очаква преводач, за да им бъдат взети показания. Няма данни за други пострадали.


Дневник
avatar
partizanin

Брой мнения : 154
Registration date : 06.10.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  remsist on Съб Дек 19, 2009 2:21 pm

Бургаските железничари посрещат Коледа без заплати

14.12.2009

news.bg

Бургаските железничари най-вероятно ще посрещнат Коледа без заплати.

Това съобщи Иван Стоянов, регионален координатор на железничарския синдикат в Бургас, цитиран от burgasinfo.com.

Той добави, че към момента закъснението е с 15 дни от деня, в който е трябвало да бъдат изплатени октомврийските възнаграждения.

Припомняме, последното напрежение в сектора беше в средата на октовмри, когато работници от гара Разпределителна - Русе заплашиха със стачка заради неизплатени заплати.

В крайна сметка до протест не се стигна, защото възнагражденията бяха изплатени.

През последните месеци служители на БДЖ и НКЖИ заплашиха нееднократно със стачни действия заради неизплатени с месеци заплати.

След разговори с различни представители на правителството, заместник-министърът на транспорта Камен Кичев поиска от финансовото министерство допълнителна субсидия за НКЖИ до края на годината. Все още не е ясно обаче кога ще бъдат изплатени всички възнаграждения.

http://news.ibox.bg/news/id_871460343
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  remsist on Сря Дек 23, 2009 4:31 pm

Уволниха дисциплинарно работнички, признали, че не получават заплати

http://vbox7.com/play:b69361bf

Две служителки на частно предприятие в Раднево от днес са без работа. Те са дисциплинарно уволнени, защото пред нашата камера разказаха как от три месеца не са получавали заплати.

Мотивите за дисциплинарното уволнение са уронване престижа на предприятието и изнасяне на невярна информация в медиите. Днес изгонените работници отново застанаха зад думите си. Една от уволнените е Керка Вълчева, тя има 20 години стаж в предприятието, а до пенсия и остава една година. Заради закъснението на заплатите не може да обслужва кредита си.

"Когато ни приведе аванс повтарям си думите, защото не са лъжа, значи банката ми взима паричките и аз оставам на нула, живея сама, няма от къде да взема 1 стотинка", обясни Керка Вълчева.

Заради протеста е уволнена дисциплинарно и 28-годишната електроженистка Иванка Михалева. Тя е майка на 2 деца.

"Всичко,което казах е истина, можете да питате, който си искате от завода, абсолютно всички хора са на едно мнение, само те не са на това мнение. По този начин искат да сплашат останалите работници, защото, ако те не изплатят дължимите заплати, в този срок в който са обещали, останалите да имат някакъв респект и страх, че ще ги последва същото", каза Иванка Михалева.

Дисциплинарно уволнените служители от "Ремотекс" заявиха, че ще търсят правата си в инспекцията по труда и по съдебен път.

От ръководството на завода отрекоха, че условията на труд не отговарят на изискванията. Подписан е и протокол със синдикатите, в който дружеството е поело ангажимент за изплащането на закъснелите заплати.

http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=148582

Инспекцията по труда откри редица нарушения в "Ремотекс" – Раднево

http://www.vbox7.com/play:a3480d62

Проверка на Инспекцията по труда в Стара Загора установи редица нарушения в "Ремотекс" - Раднево. bTV следи тази история - разказахме ви за забавените заплати там, както и за последвалото уволнение на работниците, които се оплакаха пред нашата камера.

Сега трудовите инспектори потвърждават - има забавени заплати, в цеховете липсва отопление и питейна вода, не се раздава и работно облекло. За всички тези нарушения собствениците ще бъдат санкционирани. Как обаче ще изкарат празниците две жени, уволнени за това, че са казали истината на глас.

Уволнената Керка Вълчева посреща нашия кореспондент в къщата си в село Знаменосец. В малката стая повече от седмица не е палена печка и дори стайните цветя са полузамръзнали. Телефонът звъни - от банката напомнят за закъсняла вноска по кредит.

Керка е съкратена година преди пенсия, само защото е казала по телевизията, че не й плащат. В същото положение е и уволнената Иванка Михалева - майка на две деца.

"Едвам свързваме двата края. Моят мъж работи за едните заеми и за сметките и не виждам изход", заяви Иванка Михалева.

Тези жени не са се замисляли да търсят адвокат - знаят само, че е скъпо.

"Аз нямам пари за всекидневни нужди, за елементарни неща, а за адвокат не знам. Не знам, не виждам изход".

Според специалиста по трудово право Елена Велкова двете жени могат да защитят правата си, въпреки, че са бедни.

Законът предвижда правна помощ за хора, които нямат пари да си наемат адвокат. Чрез подаване на молба до Районния съд и с показване на декларация за доходите”, обясни Елена Велкова.

В случая, ако са уволнени в Стара Загора, подсъдността е Районен съд Стара Загора. При всички случаи трябва да се спази двумесечният срок от даването на заповедта за уволнение.

Трудовите спорове се гледат по бързото производство, но решенията по тях могат да се жалят пред две други инстанции. Което значи поне 6 месеца разтакаване по съдилищата.

http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=148955

Иван Нейков: В случая с "Ремотекс"–Раднево има злоупотреба на работодателя

http://www.vbox7.com/play:c89cd7e9

Уволнението на тези две работнички е на основание злоупотреба с доверието на работодателя като текст от Кодекса на труда. По-скоро има злоупотреба от страна на работодателя. В смисъл, този текст означава, за да е налице такова нарушение, би трябвало работникът да е създал такива проблеми за работодателя с цел да набави облага за себе си. Това заяви в предаването "Тази сутрин" Иван Нейков, адвокат по трудово право по повод уволнението на двете работнички от Ремотекс – Раднево. Той допълни:

"Например, такъв случай би могло да бъде, ако един работник изнесе информация за доставчиците на един работодател, за това на какви цени купуваш материалите, с които правиш производство, работник, който изнесе информация за ценообразуването на едно предприятие. Работник, който изнесе информация за нов продукт, който ще бъде пуснат на пазара и по този начин пречи на работодателя, нанесе му щета".

С едночасова предупредителна стачка работници и служители от Ремотекс – Раднево поискаха да им бъдат изплатени закъснелите заплати. Хората недоумяват защо след като фирмата работи не получават месечното си възнаграждение. Наш екип не бе допуснат на територията на предприятието, за това и разговорът ни с протестиращите бе през оградата.

"От 3 месеца заплати нямаме, нямаме и облекло, вижте ни с какви дрехи работим, нямаме питейна вода, виждате, че няма никой еднакво облечен, условията на труд са нечовешки", заяви оксиженистът Жечка Иванова.

Работниците се оплакаха, че частната фирма не плаща за вреден труд на служителите си и не осигурява полагащата им се храна. Заради забавянето на заплатите част от тях не могат да обслужват и кредитите си.

„Банките всеки ден ни звънят, в момента пак ми звъняха и ми се обаждат за заемите. Той удържа на фиш, значи, заема, а превод няма към банките и като даде аванс, те си го вземат и ние оставаме на нула”, допълни Иванка Михалева, заварчик.

Никой от собствениците не се срещна с протестиращите. Никой не застана и пред камерата ни, за да обясни причините за натрупаните задължения към служителите.

http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=149009

Безработна се обеси заради съкращение
8 март 2010, 14:31Общество

Добрич, България
изпрати на приятел Жена на 38 години от Добрич се обеси, след като неотдавна е била съкратена от работа, научи БЛИЦ. Именно оставането без доходи било един от мотивите й да сложи край на живота си, коментират запознати.
Жената доскоро работела като продавачка в магазин за хранителни стоки. Икономическата криза я оставила без работа. Тя се е обесила в дома си. Намерил я синът й, който по време на самоубийството бил в съседна стая. Предстояло той да бъде абитуриент.

Станислава Георгиева, БЛИЦ
http://www.blitz.bg/news/article/72332
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Положението на работниците

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 2 от 2 Previous  1, 2

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите