Безработица

Go down

Безработица

Писане  remsist on Сря Ное 26, 2008 1:40 am

Уволняват 350 работници от Стомана, в Радомир метали минават на половин работен ден19 ноември 2008

Световната финансова криза удари най - големите предприятия в Пернишко. Силно са намалели поръчките за металургичните заводи “Стомана индъстри” и “Радомир метал индъстрийз”, информира вестник 24 часа. Продуктите на фирмите е предназначена за износ.
“Причината е в срива на пазарите. Ние сме експортно ориентирана фирма. Много време умувахме как да запазим персонала, но се налага оптимизиране на разходите. Надявам се да не се стигне до масови съкращения, но не мога да бъда категоричен. В момента листопрокатното производство, чиито продукти се използват в машиностроенето, е най - засегнато. Сега все още не ни се вярва, но е възможно да се стигне и до затваряне на цехове”. Това заяви Антон Петров, представител на гръцкия концерн “Виохалко” за България, който е собственик на “Стомана индъстри”.
От фирмата са започнали доброволно прекратяване на договорите на хора със срочни контракти и работници пред пенсия. Со момента напусналите са 113 от общо 1100 работници. Засегнати били обаче и периферни фирми. Там също щели да бъдат освободени работници. Така се очаква цифрата на доброволно напусналите да достигне около 350.
Наполовина е намаляло търсенето на продукцията и на най - голямото предприятие в община Радомир - “Радомир метал индъстрийз”, съобщиха за вестника от надзорния съвет. Според ръководството кризата се е усетила рязко и отведнъж. Отсрочки за вземането на готова продукция започнали да искат големи клиенти на дружеството. Нормално се изпълнявали само инвестиционни проекти на фирми, които са започнати миналата година. Заради резкия спад в поръчките от ръководството на дружеството обмислят въвеждане на компенсационни мерки.
“В началото на следващата година вероятно ще преминем на половин работен ден, ще пуснем част от персонала в принудителен отпуск, ще предприемем и други действия за икономии на разходите”, допълниха от надзорния съвет на предприятието. Според управата на завода кризата в реалния сектор ще бъде по - силна през следващата година. Очаква се стагнацията да продължи най - малко 18 месеца.
Заради финансовия срив се очакват съкращения и в “Топлофикация - Перник”. На мястото на пенсиониралите се служители вече не се назначават нови, обясни директорът на дружеството инж. Стойчо Василев.. Според него по този начин ще се оптимизират разходите.

http://zapernik.com/2008/11/%d1%83%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%bd%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%b3-350-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d1%80%d0%b0%d0%b4/
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Безработица

Писане  remsist on Пон Юни 22, 2009 2:12 pm

3000 пловдивчани остават без работа до месец

22.06.2009, 14:02

3 хиляди пловдивчани ще останат без работа през следващото тримесечие, ако не се предприемат бързи мерки за овладяване на кризата.

За това предупреди местният лидер на КТ"Подкрепа" Атанас Кръстев.

Той подчерта, че през последните дни в синдиката са получени много сигнали не само за нарушаване на трудовото законодателство, но и за неспазване на човешките права на работниците.

„Масово в различни фирми в региона заплатите на работниците се намаляват от 700 на 400 лева, а се забраняват протестите и синдикалната дейност, дори се уволняват синдикални лидери, заяви Кръстев.

Според него до края на годината пазарът на труда ще продължи да се свива и да расте безработицата. "Необходими са спешни мерки за справяне с финансовата и икономическата криза, нещо което до сега не е направено", категоричен е синдикалният лидер.

Това е и едно от исканията, което КТ „Подкрепа" ще издигне по време на синдикалния протест на 26 юни в столицата.
От централата очакват 10 хиляди души от цялата страна да подкрепят протеста, който ще се проведе под надслов „20 години на лъжи, грабежи и предателство стигат - заедно трябва да променим България".

http://news.ibox.bg/news/id_292007472
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Безработица

Писане  remsist on Пон Юни 22, 2009 2:19 pm

Близо 100 000 души без работа от началото на кризата

09.04.2009 / 13:25

Всеки месец без работа остават 4000-5000 души, сочат данни на КНСБ
Близо 100 000 души в страната са загубили работа от началото на кризата. Това коментира пред журналисти вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.

По данни на конфедерацията от края на октомври 2008 г. всеки месец в страната без работа остават 4000-5000 души. Според прогнозата на синдикатите до края на тази година безработицата в страната ще достигне 10 процента.

Синдикалната организация представи днес най-важните антикризисни мерки, които ще предложи до края на седмицата на министър-председателя Сергей Станишев.

Първата от тях е да се осигури възможност за допълнителни публични инвестиции от 700 милиона лева.
По отношение на банковия сектор от КНСБ предлагат да се гарантират в пълен размер депозитите за задължително и доброволно допълнително пенсионно осигуряване в търговските банки. Друга мярка в тази посока предвижда Българската банка за развитие да издава целеви облигационни емисии с цел да се привлекат парите на пенсионните дружества.

От КНСБ ще предложат увеличаване на авансовите плащания по спечелени проекти по оперативните програми с до 30%.

Пакетът от мерки включва разработване на цялостна програма за "изсветляване" на сивия сектор. КНСБ подкрепят предложението на НАП за въвеждане на ограничения за плащане в брой до 5000 лева между фирмите и юридическите лица. Конкретната мярка, която те предлагат, е изплащането на работните заплати задължително да стане безкасово, през банките.

Според синдикатите е необходимо да се засилят и правомощията, и санкциите, които може да налага Комисията за защита на потребителите.

Според организацията Оперативна програма "Човешки ресурси" би могла да бъде дофинансирана с поне 50 милиона лева за конкретни ефективни мерки. Една от тях е продължаване на мярката за непълно работно време, допълнена с изплащането на средства за професионална квалификация на заетите лица, докато не са на работа.

По същата оперативна програма от конфедерацията смятат, че могат да се отделят 50-60 милиона лева за увеличаване на мобилността на работната сила чрез заплащане на транспортни и квартирни такси.

КНСБ предлага от 1 май минималната работна заплата да стане 300 лева, а минимални и максимални обезщетения за безработица да се увеличат с 60 на сто.

Пакетът от антикризисни мерки включва въвеждане на механизъм, при който държавата да изплаща лихвите по ипотечните кредити и да разсрочва главиниците по същия заем на безработни семейства за период от една година.

От КНСБ ще предложат също държавата да наложи регулаторни механизми срещу увеличаването на лихвените проценти в банковия сектор.

До края на април всички мерки на социалните партньори трябва да бъдат обсъдени и правителството да обяви кои от тях ще се приемат, каза вицепрезидентът на организацията.

http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=129291
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

"Подкрепа" чака 100 000 безработни заради "Кремиковци"

Писане  remsist on Сря Юни 24, 2009 11:29 pm

"Подкрепа" чака 100 000 безработни заради "Кремиковци"

Дина Христова

Между 50 и 100 хил. работници от системи, свързани с "Кремиковци", ще останат без препитание до края на годината, предричат от КТ "Подкрепа". Прогнозата е направена в специален меморандум за икономическа, финансова и социална стабилност на България в условията на финансова криза, изготвен от синдиката. В него профсъюзните експерти подчертават, че в статистиката на социалното министерство въобще не са отчетени безработните, освободени по взаимно съгласие с обещанието, че ще бъдат върнати при стабилизиране на ситуацията. Така банковата система е освободила 35-40 на сто от персонала си по данни на синдиката.

От КТ "Подкрепа" смятат, че либералните данъчни облекчения са в тежест в условията на криза и трябва да се върне прогресивният данък върху доходите над 3000 лв. на месец. Синдикатът предлага двойно ДДС върху луксозните стоки и услуги, както и рязко намаление на разходите на министерства и ведомства. Иска още 360-400 лв. минимална заплата (кабинетът днес ще обсъжда дали да я вдигне на 260 лв.), и двойни обезщетения за безработица.

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=3750&sectionid=2&id=0000502
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Безработица

Писане  remsist on Нед Юли 12, 2009 10:33 pm

БДЖ съкращава 1300 души

13 Юли, 2009 - 07:12 - Вестник "Сега" - електронно издание

В понеделник БДЖ се кани да освободи от работа 1300 служители или почти 10% от персонала. Това съобщи пред "Сега" шефът на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев. Решението за масовото съкращение ще бъде взето на заседание на Съвета на директорите.
Съкращават се 650 служители на предприятието за товарни превози и 520 в локомотивното дружество. Според колективния трудов договор на БДЖ служители, които са една година пред пенсия, получават 8 заплати обезщетение и 148 души вече са се възползвали от това.
Бунев твърди, че от май насам ръководството на превозвача принуждава работниците да взимат неплатен отпуск, но да идват на работа. Понякога ставало въпрос за 5 дни, но имало случаи, в които служители са притискани да ползват и по цял месец подобен "отпуск". Целта била да се намалят разходите на дружеството. Подобна практика имало и в Национална компания "Железопътна инфраструктура".
Причините за тежкото положение в железниците са преди всичко в катастрофалния спад на товарните превози с 40%. Загубите на БДЖ за м.г. според официалния отчет на дружеството са над 9 млн. лв., въпреки че държавата наля в компанията през 2008 г. 135 млн. лв. За последните 6 години държавната субсидия в железниците е над 1 млрд. лв.

http://www.bulfax.com/?q=node/688642
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Безработица

Писане  remsist on Вто Юли 21, 2009 9:07 pm

700 работници са съкратени в "Радомир метъл индъстрийз" от март до юли 2009

Още 100 души ще бъдат освободени от работа в най-голямото предприятие в община Радомир - "Радомир метал индъстрийз". Това съобщи изпълнителният директор Людмил Александров, цитиран от БТА.

Крайната мярка се налага заради засилващата се икономическата криза. Намалението на персонала ще обхване всички категории и цехове.

Дружеството започна масови съкращения през март, освобождавайки 600 души. На половин работен ден са 60 на сто от работещите в предприятието.

"Традиционните ни клиенти почти не дават поръчки, обясни драстичната мярка Александров. Заводът се крепи на договори за малки количества продукция за Югоизточна Азия. Европейски клиенти нямаме", посочи още той.

Производството е намаляло 3.5 пъти спрямо същия период на миналата година. Преди началото на кризата 95 на сто от продукцията на "Радомир метал индъстрийз" бяха основно за износ. В компанията работеха 1100 души.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/07/21/758608_radomir_metal_industriiz_sukrashtava_oshte_100/?ref=rss
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Безработица

Писане  remsist on Сря Авг 05, 2009 9:41 pm

Благоевград: Принуждават шивачи да напускат работа
05 август 2009 11:37


Благоевград /КРОСС/ Увеличава се броят на подадените жалби и сигнали за нарушаване на трудовото законодателство в шивашкия бранш, съобщиха от дирекция "Инспекция по труда" в Благоевград.
Не са малко случаите, при които работник или служител е притиснат от работодателя си да напусне "доброволно". Целта е фирмата да не обяви масови съкращения.
Често при прекратяване на договорите не се изплащат дължимите трудови възнаграждения. Не се плащат допълнителни възнаграждения за придобит трудов стаж и професионален опит или за положен нощен труд. Понякога работодатели отказват да издадат при прекратяване на трудовия договор с работника документи, които да удостоверяват факти по трудовото правоотношение.
Управители на шивашки фирми принуждават работници да излизат в неплатен отпуск за един месец, но не го записват в трудовото им досие като трудов стаж, посочват още от инспекцията по труда в Благоевград. Работодатели си спестяват изплащането на платения годишен отпуск при съкращаването на свои служители.
Почти всички шивашки фирми са изрядни при спазване на изискванията за безопасни условия на труд, показват проверките на инспекцията. Повечето имат сключени договори със службите за трудова медицина, прави се оценка на риска.

http://www.cross-bg.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1066160&catid=88&Itemid=24
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Безработица

Писане  remsist on Пет Авг 07, 2009 8:56 pm

Масови съкращения във Враца

http://www.vbox7.com/play:bf8985ee

07.08.2009 / 10:19

Нови масови съкращения започват предприятията във Враца, заради драстично намалелите поръчки по време на криза. В Бюрото по труда са подадени заявки за съкращения на още 150 работници до края на август.

Най-засегнати са машиностроителните заводи, които са принудени да освобождават висококвалифицирани специалисти. В повечето от случаите причина за съкращенията е вътрешнофирмената задлъжнялост. Сключените договори са изпълнени, но клиентите не са платили продукцията и работниците от месеци не са взимали заплати.

Маргарита Ангелова, директор на Бюро по труда-Враца:

- Съкращенията са основно в машиностроенето и в предприятията от тежката промишленост, за Враца са ВРЗ ”Вола”, „Враца-старт”, МЗ ”Вратцата”.

Големи надежди се възлагат на програмата "Нова възможност за заетост", която се финансира от Европейския съюз. На борсата във Враца за нея има вече записани стотици кандидати.

Маргарита Ангелова, директор на Бюро по труда-Враца:
- Тези 407 човека, които са в регистъра ни, отговарят на условията за включване. Но срещу тях трябва да стои работодател, който да иска да участва в програмата. Засега такива няма.

Макар че срокът вече изтича, досега по тази програма са подадени само 2 заявки от работодатели – едната е за продавач- консултант, другата за 9 шивачки.

Автор: Красимир Стефанов, Враца

http://bnt.bg/bg/news/view/12855/masovi_sykrashtenija_vyv_vraca
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Безработица

Писане  remsist on Пет Авг 14, 2009 11:31 pm

Ефективни ли са бюрата по труда

14.08.2009 / 19:48

Около 350 безработни на месец успяват да получат нова работа с помощта на посредниците в някое от бюрата по труда в столицата. Свободните позиции, които се предлагат обаче не стигат за всички регистрирани. Безработицата нараства и само в едно столично бюро по труда на месец постъпват по 2-3 уведомления за масови уволнения. Заради кризата от този месец всички служители ще трябва да се отчитат пред социалното министерство на колко хора са помогнали.

Във времена на криза има едно място, където може да срещнете бивши затворници, лежали за убийство и финансови експерти, шофьори и екс депутати. Бюрото по труда - там по неволя се събират различни хора, но с една цел – да си намерят работа.

- Току-що се записах, два месеца си търсих работа от 300 и няколко обяви по интернет нито една не ми се обадиха.

- Опрях дотук, защото просто отникъде нищо, само обяви пускат, но нито звънят, нито търсят хора, а ако предлагат заплати - те са страшно смешни."

За разлика от интернет, в държавните трудови борси предлагането е в пъти по-малко от търсенето. В столичното бюро по труда в Сердика например се освобождават 200 нови места на месец, а чакащите са 2800.

Иво Иванов е трудов посредник вече 18 години. И разказва, че в бюрата винаги е било така. Там обикновено се предлага нискоквалифицирана работа – за продавачи, санитари, хигиенисти, охранители, шофьори. Такива са три четвърти от офертите. Но, ако преди време тези места с месеци са оставали незаети, сега не стигат.

Иво Иванов – началник отдел “Посреднически услуги”: "Около 350-380 на месец. Хора започват работа с наше посредничество, така че тези 200 места са просто твърде недостатъчни."

Но дори притиснати от нуждата, работодатели и безработни трудно се събират, споделят в бюрото по труда. Защото бизнесът пести всяка стотинка. Така един служител покрива няколко длъжности за същата заплата.

- Ами последната обява ми се обадиха и казаха "искате ли работа на бус сутрин от 8 вечер до нерегламентирано работно време, може до 8 може и до 10 вечерта. Петдневна работна седмица за 430 лева."

На пръсти се броят местата за специалисти. В списъка на бюрото има едно единствено предложение с много добро заплащане - за геодезист срещу 1500 лева.

В същото време все повече хора с добри характеристики губят работата си. Самият Иво има такъв клиент, на когото четвърти месец не успява да намери работа.

Иво Иванов – началник отдел “Посреднически услуги”: "Работил е в министерство на финансите, в данъчната администрация... – Можете ли сега нещо да му предложите адекватно? – Предлагаме позиция на кредитен консултант, която, за съжаление, него не го удоволетворява, тъй като заплащането е на хонорар."

От началото на годината средно по 6 хиляди души всеки месец са губили работата си.

http://bnt.bg/bg/news/view/13164/efektivni_li_sa_burata_po_truda
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Безработица

Писане  remsist on Чет Авг 20, 2009 11:20 pm

Около 2000 служители ще бъдат съкратени в БДЖ

От Дневник
20 авг 2009Около 2000 служители на железниците ще бъдат пенсионирани или съкратени до края на тази година, предвижда антикризисната програма на БДЖ. В момента в компанията работят 15 532. Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), която поддържа инфраструктурата на БДЖ, е отчела спад на приходите с 20 на сто за периода януари-юни, съобщи генералният директор Антон Гинев. Загубата на НКЖИ за периода е 48 млн. лв. при планирани 53 млн. лв. Очаква се и НКЖИ да освободи служителите си в пенсионна възраст. Това ще става поетапно до края на годината. Изпълнителният директор на БДЖ Христо Монов изтъкна, че основна причина за лошите резултати на компанията през първото полугодие са икономическата криза и спадът на цените на готовата продукция. Освен това компанията е загубила един от най-големите си клиенти - "Кремиковци". Превозвачът е приключил първото полугодие с отрицателен финансов резултат. Загубата е в размер на 22.3 млн. лв., като най-голяма част от нея се формира от спада в превозени пътници и товари - 82 на сто от общата загуба.

http://www.dnevnik.bg/pazari/companii/2009/08/20/772585_okolo_2000_slujiteli_shte_budat_sukrateni_v_bdj/?ref=rss
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Безработица

Писане  remsist on Чет Сеп 10, 2009 11:27 pm

Над 120 хил. души са съкратени през последните 12 месеца

От Мишел Гутсузян

10 сеп 2009
През последните 12 месеца близо 123 хил. души са били съкратени, регистрираните в бюрата по труда като безработни са се увеличили с около 72 хил., а общият им брой вече надхвърля 292 хил. души. Това е равносметката за влиянието на икономическата криза върху пазара на труда в България според последните данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. Очакванията, че сезонната заетост ще съживи ситуацията, не се сбъднаха. Официалната безработицата у нас продължи макар и плавно да се покачва и през август средната й стойност за страната стигна 7.78%, което е близо до равнището от май 2007 г. В някои региони като Търговище, Смолян, Шумен, Монтана, Разград и Видин равнището й надхвърли 10%.

В сравнение с миналата година се е увеличил броят на безработните младежи (до 29 г.). Според специалистите по човешки ресурси те са сред най-потърпевшите от икономическата криза, тъй като в професионалния си опит досега не са се сблъсквали с подобни трудности. С около 7 хил. души е нараснал и броят на безработните висшисти. Близо 78 хил. души, от които две трети са жени, са без работа вече повече от година, което намалява значително шансовете им да си намерят такава в бъдеще, смятат анализаторите на пазара на труда.

Извън регистрираната безработица обаче остават около 150 хил. души, които попадат в графата "обезкуражени", показват данните на НСИ. Те не си търсят работа, защото не вярват, че ще си намерят. Поради същата причина още над 300 хил. души в предпенсионна възраст също не се записват в бюрата по труда.

Увеличението на безработицата се дължи най-вече на съкращенията в предприятия от шивашката промишленост, строителството и дървопреработването, обясниха от Агенцията по заетостта. Работодатели от тези браншове обаче прогнозират, че сериозните уволнения тепърва предстоят заради драстичния спад в поръчките. Според зам.-председателя на Българската стопанска камара Камен Колев фирмите все още се опитват да запазят персонала си чрез т.нар. меки мерки - намаляване на работното време и неплатен отпуск. Синдикатите обаче твърдят, че скоро предприятията ще изчерпят ресурса си да действат по този начин и ще прибегнат до по-мащабни съкращения.

Резкият спад на цените на стоките на международните пазари нанесе тежък удар върху експортно ориентираните сектори като машиностроенето, металургичната, минната и химическата промишленост. Само във въгледобивния отрасъл от началото на годината са освободени около 1200 души.

През август предприятията са подали заявки за съкращението на 2554 служители, а през октомври на още 866. Повечето от тях са работници в строителството и системата на БДЖ, заявиха от Агенцията по заетостта. По последни данни в бюрата по труда са обявени над 13 хил. свободни работни места. Най много от тях са в преработващата промишленост (3551), търговията (2148) и строителството (1132).

http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/09/10/782504_nad_120_hil_dushi_sa_sukrateni_prez_poslednite_12/?ref=rss
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Безработица

Писане  remsist on Пет Окт 02, 2009 7:32 pm

Съкращават 4 хиляди души в железниците
02.10.2009 / 19:57

Четири хиляди души ще бъдат съкратени в системата на железниците до края на годината и в началото на 2010-та. Това потвърди в сутрешния блок на БНТ министърът на транспорта Александър Цветков. Планът предвижда от двете дружества – БДЖ и Националната компания "Железопътна инфраструктура" да отпаднат по 2 хиляди души, като голяма част от тях, според министъра, ще бъдат от администрацията.

Синдкатите за пореден път се обявиха срещу съкращения в такива размери. Протести в края на седмицата обаче няма да има, защото първата цел е хората да получат закъснелите си заплати, заяви председателят на синдиката на българските железничари Петър Бунев.

Той поиска договореният с държавата график за наваксване на закъсненията до края на годината да бъде скрепен със споразумение. Транспортният министър прие да бъде гарант за подписването му и каза, че съкращения извън заявените 4 хиляди души, няма да има.

Александър Цветков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: "До края на годината ще нормализираме плащанията. От следващата година проблеми с плащанията на заплатите няма да има. Регулярно ще започне субсидията, която държавата отделя всяка година. Така че този проблем, който се създаде сега към края на годината, той е породен от недостига на средства поради неравномерното разпределяне на
субсидията."


http://bnt.bg/bg/news/view/15300/sykrashtavat_4_hiljadi_dushi_v_jeleznicite
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Безработица

Писане  remsist on Пон Окт 05, 2009 11:08 pm

Хиляди заети в машиностроенето загубили работата си за година

5 октомври 2009 16:27

За една година броят на заетите в сектора на машиностроенето е намалял от 143000 души до 114000 души. Това съобщават от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Оттам настояват за спешно свикване на съвета за тристранно сътрудничество, където да се обсъдят възможностите за подпомагане на сектора.

Според председателя на асоциацията Васил Велев - в момента заетите в сектора са на критичния минимум и предприятията не могат да си позволят да съкращават повече персонал, защото ще изгубят квалифицираните си кадри. Подобна е ситуацията и в електротехниката и химическата индустрия.

Пред Дарик Велев коментира, че продажбите са спаднали значително и редица компании са на ръба на оцеляването, като те са били сред най-добрите, защото са продавали на световните пазари - тези в Европа и в Америка, които рязко се свиха от края на миналата година.

Тъй като персоналът е на технологичния минимум и повече не може да бъде съкращаван, а в същото време няма работа, така че компаниите да не генерират загуби, това положение дълго не може да продължи, каза Велев.

Предлага се държавата да поеме осигуровките за шест месеца, при условие, че тези предприятия не съкращават персонал. Другата възможност по думите на Велев е да се доплаща на тези предприятия, които са на половин работен ден.

Тъй като персоналът е на технологичния минимум и повече не може да бъде съкращаван, а в същото време няма работа, така че компаниите да не генерират загуби, това положение дълго не може да продължи.

Предлага се държавата да поеме осигуровките за шест месеца, при условие, че тези предприятия не съкращават персонал. Другата възможност по думите на Велев е да се доплаща на тези предприятия, които са на половин работен ден.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=410570
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Безработица

Писане  partizanin on Сря Окт 14, 2009 8:42 pm

"Лукойл Нефтохим Бургас" може да съкрати 20% от персонала


"Лукойл Нефтохим Бургас" може да съкрати всички заети в подразделенията си за производство на нефтохимикали и полимери, които е затворил поради липса на търсене, предаде Ройтерс, цитирайки свой анонимен източник в завода.

Пред Ройтерс от компанията са обявили, че въпреки ударите, които дружеството поема вследствие на кризата, съкращения на персонал няма да има. Заетите в това производство представляват 20% от персонала на предприятието, уточнява Ройтерс.

"Липсата на търсене за нефтохимикали и полимери ни принуди да затворим редица инсталации през септември. Съкращения до края на годината няма да има", е заявител говорител на компанията, цитиран от Ройтерс.

Пред "Дневник" Светла Николова от отдел "Връзки с обществеността" заяви, че компанията няма да коментира изказвания на анонимни източници.

От "Лукойл Нефтохим Бургас" използват временните затваряния на мощности за модернизация и щателен ремонт на инсталациите, пояснява Ройтерс. Цитираният източник уточнява, че съкращения, независимо от техния размер, ще настъпят едва през следващата година. Много от служителите в производствата на нефтохимикали и полимери вече са били уведомени, че ще бъдат съкратени през 2010 г., допълва агенцията.

От "Лукойл Нефтохим Бургас" уверяват още, че ръководството на компанията търси начини за запазване на работните места на своите служители и избягването на съкращения сред персонала, допълва Ройтерс. Това може да стане чрез преместването на работните им позиции в други отдели и подразделения.

Бургаската рафинерия, която осигурява около 80% от нефтената продукция в страната, регистрира загуба от 473 млн. лв. за миналата година, което е най-големият отрицателен резултат, постиган от компанията от приватизацията й насам. Загубата се дължеше на резкия скок на цените на петрола през миналата година и последвалия срив на котировките след това. Продажбите на нефтопреработвателното предприятие обаче нарастват с 23% за 2008 г. до 7.13 млрд. лв.


http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/10/14/799956_lukoil_neftohim_burgas_moje_da_sukrati_20_ot_personala/?ref=rss
avatar
partizanin

Брой мнения : 154
Registration date : 06.10.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Безработица

Писане  remsist on Пон Окт 19, 2009 5:23 pm

Хиляди строители остават без работа до края на 2009

19.10.2009, 19:46 (обновена 19.10.2009, 19:54)
news.bg

35 хиляди работници в строителството ще бъдат освободени до края на годината.

Това съобщи председателят на Камарата на строителя Симеон Пешов, след среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

С около една трета по-малко са поръчките на строителните компании до септември спрямо същия период на миналата година, обясни Пешов.

http://news.ibox.bg/news/id_1574875502

100 000 строители ще останат без работа
22 ноември 2009 / News.dir.bg
Най-засегнат от кризата е секторът на строителството. Само за последния месец в отрасъла без работа са останали близо 3500 човека по данни на Агенцията по заетостта, съобщи bTV.
От Камарата на строителите пък очакват тежки месеци за строителния сектор. Зимата ще е тежка и до април няма да има раздвижване в сектора, предвиждат те.
“Очакванията са, че близо 100 000 души ще бъдат регистрирани като безработни“, каза инж. Светослав Глосов от Камарата на строителите в България, цитиран от КРОСС.
От бранша преди месец обявиха прогнозата си, че около 35 хиляди служители в строителния сектор ще бъдат освободени до края на тази година.
Държавата спешно трябва да вземе мерки срещу кризата в строителството, поискаха от камарата. Според тях първото нещо, което трябва да се направи е държавата да изплати задълженията си към строителния сектор.
В България има около 12 000 фирми, които имат в регистрацията си строителна дейност, от тях около 5,5 хиляди са в членове на Стоителната камара. Очакванията на камарата са, че 1/4 от тях няма да продължат регистрацията си през 2010 година или ще я замразят изцяло, заяви неотдавна министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

http://dnes.dir.bg/2009/11/22/news5418938.html
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Безработица

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите