Африка

Go down

Африка

Писане  Den on Сря Окт 29, 2008 11:13 am

“Вести 24”: В Централна Африка отново започна война

29 октомври 2008 | 09:06 | Агенция "Фокус"



Москва. В източната част на Демократическа република Конго отново избухна война, съобщава телевизионният кана “Вести 24”.
Активни военни действия избухнаха между бунтовниците, правителствената армия и миротворците на ООН. Бунтовниците се придвижват към Гома – административният центът на провинция Северен Киву. При това международните сили на ООН на практика не оказват съпротива.
Районът на военните действия напускат хиляди бежанци. Лидерът на бунтовниците – Лоран Нкуда в близкото минало бивш генерал в правителствената армия, организира настъплението към Гома, въпреки подписването през януари на споразумение за прекратяване на огъня.
Той настоява, че властите са длъжни да защитават племето туци от бившите войници – хуту от правителствената армия на Руанда. Нкуда заявява, че няма да се ограничи само до източната част на страната и е решен да “освободи” цялата ДР Конго.

http://www.focus-news.net/?id=n1067021

Den

Брой мнения : 124
Registration date : 07.08.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Африка

Писане  remsist on Сря Фев 18, 2009 4:17 pm

Великобритания изнасяла тонове токсични отпадъци в Африка


Стотици хиляди електронни уреди, които според закона трябва да бъдат демонтирани или рециклирани от експертни предприемачи, се превозват до страни като Нигерия и Гана, установило разследване на "Индипендънт"
18.02.2009
Тонове токсични отпадъци, събрани от британски общински сметища, се изнасят нелегално в Африка в скандален разрез с поетите от Великобритания обещания за ликвидиране на планините от бракувани телевизори, компютри и електронни уреди, пише "Индипендънт" в есклузивен материал на първа страница.

Стотици хиляди отпадъчни продукти, които според британските закони трябва да бъдат демонтирани или рециклирани от експертни предприемачи, се пакетират в контейнери и превозват до страни като Нигерия и Гана.

Там те попадат в ръцете на младежи и деца, работещи на токсичните сметища, отбелязва вестникът.

Разследването е проведено съвместно от в. "Ипдипендънт", "Скай нюз" и природозащитната организация "Грийнпис".

Разследващите журналисти проследили как специално белязан развален телевизор от сметището в Безингстоук се озовал на пазар за електронни уреди в нигерийската столица Лагос.

Според законите за защита на природата във Великобритания този телевизор се смята за опасен за околната среда и не би трябвало да напуска пределите на страната, изтъква "Индипендънт".

Въпросният телевизор, снабден с сателитно устройство за проследяване, бил изкупен от базиран в Лондон дилър, един от многото прекупвачи и износители на голям дял от електронните отпадъци, изхвърляни от британците всяка година.

Разследващите журналисти откупили обратно телевизора след 4500-километровото му пътуване от Есекс до огромния пазар за електроника Алаба в Лагос, където пристигат до 15 кораби с бракувани уреди от Европа и Азия всеки ден.

Според изданието най-малко 1/3 от съдържанието във всеки контейнер е безвъзвратно повреденo и се транспортира до сметища, където работещите там ровят сред коктейл от нажежени тежки метали и диоксини.

Въпросният телевизор е само част от огромния проблем с прилагането на законите, които позволяват износа на функциониращо електронно оборудване, но забраняват износа на развалени електронни уреди от ЕС за страни с развиваща се икономика, коментира "Индипендънт".


Антония Апостолова

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1274985
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Бунтовници взривиха нефтопровод в Нигерия

Писане  remsist on Съб Юни 13, 2009 2:04 pm

Бунтовници взривиха нефтопровод в Нигерия

13 юни 2009 09:49

Нигерийски бунтовници от движението за освобождение на делтата на Нигер са взривили нефтопровод, собственост на американската петролна компания Chevron. Бунтовниците предварително уведомили за намеренията си ръководството на компанията, призовавайки за евакуирането на персонала от набелязания обект.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=365659
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Африка

Писане  remsist on Сря Ное 04, 2009 10:52 pm

Африка – необявената дестинация за сексуален туризъм

12:48 03-11-2009

Иван Филчев

Не само европейци избират Черния континент за забавления
Всяка година 842 милиона души по света стягат куфари и се отправят в различни посоки в чужбина, за да се запознаят с чужди култури, да видят нови места или просто да избягат от всекидневието си. Една голяма част от тези хора обаче тръгват на път с единствената цел да реализират сексуалните си фантазии. Сексуалният туризъм, който се смята за третия нелегален бизнес в света след дрогата и наркотиците, днес е актуална тема повече от всякога.


Туристите, които си позволяват да престъпят морала и законите на своите държави в чужбина, нямат общ профил. За сметка на това те формират една група хора, които се възползват от пътуването си в чужбина, за да превърнат в реалност сексуалните си желания. Имат и общо алиби, което в повечето случаи звучи така: „Там не е същото, наистина ни харесват”, „При тях сексуалността е нещо естествено” или „Благодарение на нас те се хранят до насита”. Обясненията звучат тъжно, особено когато се знае, че в повечето случаи „туристите” не се интересуват дали онези, които предлагат телата си, са пълнолетни. А понякога те даже се възползват от липсата на законодателство, което да защитава малолетните. Очевидно е, че сексуалният туризъм и педофилията не са синоними, но в една развиваща се страна чужденците често се отдават на сексуални отношения с юноши и деца.

Въпреки че със сексуалния туризъм често се свързва Азия, Африка се оказва предпочитана дестинация за похотливи туристи, надхвърлили петдесетте. Всъщност бедността и войните са основните фактори за развитие на сексуалния туризъм на Черния континент. В Мадаскар и Замбия, където този туризъм процъфтява, повечето деца, които се шляят по улиците, проституират. В Северна Африка, в градовете Кайро, Казабланка, Маракеш и Тунис немалко малолетни попадат в обятията на похотливи чужденци, подмамени от смачкана банкнота или маркова тениска. От Магреба до Западна Африка сексуалният туризъм изцяло се е банализирал, за което помага и безнаказаността му. Чужденците, които идват на Черния континент, не са само европейци и американци. Граждани от държавите в Персийския залив също отскачат на „шопинг” до Тунис, Мароко и Сенегал.

„Трябва да си лицемерен, за да твърдиш, че никога не си попадал в някой скъп ресторант и не си забелязал господин или госпожа от Севера да черпи щедро някое хлапе от съседния ъгъл, но шшшт, тихо. Едва ли не сме помолени да извръщаме поглед и да говорим за това само помежду си. А що се отнася до до Маракеш, легенди се носят из цяло Мароко за униженията, на които са подложени много малолетни зад стените на скъпите хотели”, отбелязва алжирският в. „Котидиен д’Оран”.

В Сенегал сексуалният туризъм се е превърнал в основен източник на средства. За да се убедите в това, достатъчно е да отскочите до курорта Сали, на 80 километра от Дакар. Мястото привлича и педофили, но те действат по-дискретно. Сенегалското правителство е задържало не един педофил от Запада. За сметка на това в съседна Гамбия, където правовата държава я няма никаква, педофилите „се забавляват” необезпокоявани. „Гамбия е предпочитано място за педофилите, тъй като те търсят дискретна дестинация, където да извършват своите престъпления съвсем безнаказано”, се казва в доклад на УНИЦЕФ. Всъщност таза малка държава в Западна Африка е посещавана от много педофили, тъй като каквото и да се случи в нея, то почти не се отразява в медиите.

Друго проучване на УНИЦЕФ показва, че 70 на сто от гамбийците, които работят в сферата на туризма, са убедени, че сексът е основната причина, поради която чужденците посещават държавата им. Младите гамбийци пък смятат, че е много шик да бъдеш забелязан по улицата в компания на бял. Всяка година 100 000 чуждестранни туристи пристигат в едномилионната Гамбия, като основно става дума за британци, шведи, норвежци, датчани, финландци, холандци и германци.

„На закуска в хотелите в Гамбия прави силно впечатление броят на туристите, които са дошли да почиват сами. По-голямата част от тях са бели мъже и жени, които са на възраст над петдесет”, пише в статия британският в. „Гардиън”. „В следобедните часове около басейните обаче веднага става ясно каква е целта на тяхното пътуване. Млади местни момичета обливат телата на възрастните господа с плажно мляко. А европейките, които в Гамбия наричат „Мари-Клер”, са заобиколени поне от трима-четирима мускулести местни левенти”, добавя изданието. Може би и това причината, поради която младежите в Гамбия с нетърпение очакват четвъртъците и петъците, когато чартърите от лондонското летище „Гетуик” превозват поредната група туристи към „брега на усмивките”.

Всъщност възрастта на „плячката” шокира местните африканци по-малко от символичното насилие, което предизвиква сексуалния туризъм. „Туристите ни показват, че с парите си могат да направят каквото си поискат и те ги правят недосегаеми”, възмущава се Абду от Сали. Някои от младежите, които продават телата си, са направили богатство благодарение на застаряващите европейки и с гордост демонстрират своето благоденствие. Откакто бизнесът със секса процъфтява в Сали, в курорта са скочили цените на недвижимите имоти и са станали непосилни за рибарите. Риболовът е традиционният поминък на региона, но откакто рибата намаля, животът на рибарите стана труден, а парите на местните жигола дразнят обикновените хора.
„Заради секстуризма омразата срещу западняците печели почва, като за това помагат и местните медии, които нашироко отразяват поредния сексскандал”, подчертава Аиша от Сали. Всъщност в мюсюлманските африкански държави платеният секс шокира, а от това се възползват най-вече радикалните ислямисти.

„Най-лошото в цялата тази история е, че местните забелязват всичко, но реакцията им е мълчалива. Става дума за едно фалшиво примирение, което един ден би могло да се превърне във физическо отмъщение”, предупреждава алжирският писател Акрам Белкаид.

http://www.novinar.net/news/afrika--neobiavenata-destinatciia-za-seksualen-turizam_MzA5NDsyMw==.html
avatar
remsist

Брой мнения : 1136
Registration date : 06.08.2008

Вижте профила на потребителя http://www.septemvri23.com

Върнете се в началото Go down

Re: Африка

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите